Brugsvandsanlægget
Den mest almindelige type solvarmeanlæg - laver varmt vand til bad, køkken osv.
Koncept
Brugsvandsanlægget er opbygget omkring en stor solvarmebeholder, hvor solvarmen gemmes fra én, solrig dag til de næste 2-3 dage. Beholderens overstørrelse og konstruktion betyder, at der "slås bro" over dage uden sol. En god beholder taber kun ganske lidt varme over nat, og den blander ikke varmt vand med koldt. Solvarmebeholderen er anlæggets dyreste enkeltkomponent, men altså også forudsætningen for at få fuldt udbytte af sommersolen.
Opbygning
Brugsvandsanlæggets hovedbestanddele er solfanger(e), solvarmebeholder, solvarmestation og styring. Diagrammet viser den grundlæggende opbygning af vores mest almindelige brugsvandsanlæg sammen med et radiatorsystem og et gasfyr.
Funktion
Solvarmeanlæggets differenstermostat/styring starter pumpen, når solfangeren er varmere end beholderen. Den varme frostvæske fra solfangeren opvarmer varmtvandsbeholderen via den indbyggede varmeveksler i bunden af beholderen. Det opvarmede vand søger op i toppen af beholderen, hvorfra det tappes. Når man bruger varmt vand, strømmer der koldt brugsvand ind nederst i beholderen, hvor solvarmespiralen sidder. Herved får solfangerne optimal køling og ydelse.
Dimensionering
Det typiske familie-brugsvandsanlæg er på 4-6 m² solfanger og 250-300 liter beholder. Læs mere om brugsvandsanlæggets størrelse i artiklen Hvor stort skal solvarmeanlægget være?
Ydelse
Brugsvandsanlægget dækker på årsbasis typisk 50-60% af energiforbruget til opvarmning af vand. Jo bedre isoleret éns hus er, jo større del af husets totale varmeforbrug går der til det varme brugsvand. Afhængigt af antal beboere kan brugsvands-energiforbruget i et nyt hus, opført efter BR15 udgøre op mod halvdelen af husets totale varme-energiforbrug. Her vil brugsvands-anlægget kunne dække op mod en tredjedel af husstandens samlede varmeenergiforbrug.
Om sommeren dækker solvarmen 100%, så husets hovedvarmekilde ikke behøver køre i den periode, hvor dens effektivitet normalt er ringest. Derfor vil den reelle energibesparelse ofte være større.
Integration med varmeanlæg
Når solvarmen ikke kan opvarme vandet tilstrækkeligt, sørger husets primære varmekilde (varmepumpe, gasfyr mv.) selv for at eftervarme vandet i beholderens øverste del via beholderens anden varmeveksler, som gennemstrømmes af centralvarmevand.
Moderne fyr mærker selv temperaturen i toppen af beholderen og sørger for at der er varmt vand, før varmen ledes videre til radiatorer mv. Dette kaldes brugsvandsprioritering.
Teknik og varianter
Der findes en enklere, billigere og typisk mindre variant af brugsvandsanlægget, som klarer sig uden pumpe og styring. Anlægstypen, som kendes fra Grækenland, Israel mv. kendes på den udeliggende beholder og kan faktisk også bruges i Danmark. Læs mere om det selvcirkulerende solvarmeanlæg her.
Brug af eksisterende varmtvandsbeholder
Det er en nærliggende tanke at bruge sin eksisterende varmtvandsbeholder, når man får solvarme, specielt hvis den kun er nogle få år gammel. Det er både nemmere og meget billigere, da beholderens pris ofte udgør næsten halvdelen af hele brugsvandsanlæggets pris.
- Den er for lille
- Den indeholder kun én varmeveksler
- Varmen spildes