Kontraventilen

Kontraventilen er en vigtig VVS-komponent, der har to funktioner:

  • at sørge for, at vandet i et kredsløb kun kan løbe én vej, og
  • at sørge for at kredsløbet står stille, med mindre en pumpe holder det i gang.

Det er ifølge min erfaring den første egenskab, der tiltrækker sig mest opmærksomhed, mens det er den sidste, der er vigtigst - ihvertfald i solvarmeanlæg, hvor man for alt i verden ikke vil have, at varmen fra beholderen løber op og afkøles i solfangeren om natten, uanset hvilken vej den løber i rørene!


Den mest almindelige kontraventil er den fjederbelastede, dvs. at det er en fjeder, der holder kredsen lukket. Fordelen ved den fjederbelastede kontraventil er, at den virker lige godt, uanset hvordan den monteres, og at man (dvs. producenten), ved valg af fjeder kan bestemme ret præcist hvilket tryk der skal til at åbne den.


Den ser ca. sådan ud indeni:

Snit i kontraventil

Kontraventilen består af en aksel, et ventilsæde og en slags stempel, samt en fjeder. Fjederen presser stemplet mod sædet, så ventilen lukker tæt. Når der nu tændes en pumpe, der bevæger vandet igennem ventilen fra venstre mod højre, så er pumpens tryk så mange gange større end fjederkraften, at stemplet bevæger sig mod højre, og vandet kan strømme uden om stemplet - ventilen er åben.

Den kraft, der gør kontraventilen nødvendig er ofte vandets svingende massefylde ved forskellige temperaturer. Når vand opvarmes, udvider det sig, dvs. bliver lettere. Og vil derfor opad.


Det typiske åbningstryk for en kontraventil er omkring 0,2 m vandsøjle. Den almindelige cirkulationspumpes maksimale tryk ligger på 4-7 meter vandsøjle, derfor er det ikke svært for pumpen at åbne ventilen. 

De hyppigste fejl omkring kontraventiler er, at der sætter sig noget skidt, fx. pakgarn fast i åbningen, således at stemplet ikke lukker tæt mod sædet. Og desværre skal der kun en minimal åbning til, for at selvcirkulationen kan gå i gang. Derfor kan man, som vi har gjort i fx vores SolarBox, vælge at erstatte kontraventilen med en motorventil, der har en kraftigere lukkemekanisme og derfor giver en bedre sikring mod uønsket åbning.


Eller ihvertfald sætte en snavssamler i nærheden af kontraventilen, så evt. urenheder, der kunne give problemer samles op.

Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu