Anna og Mikkel sparer 15.000 kr. om året med solvarme og pillefyr

Rye, Midtsjælland

Mikkel og Anna bor i et bondehus fra 1850 i landsbyen Rye, midt mellem Isefjorden og Roskilde Fjord. Det smukke, stråtækte hus blev åbnet til kip i forbindelse med en større renovering, da parret flyttede ind i 2005.

Samtidig blev der bygget en masseovn – og da oliefyret kort efter stod af, var renoverings-pengene brugt. Olien var også noget billigere end nu, så der blev i første omgang købt et nyt oliefyr til erstatning for det gamle.

I 2012 blev oliefyret udskiftet - med et pillefyr og solvarme. Det blev et pænt stort anlæg, hvor 13,5 m² solfanger stort set klarer behovet for gulvvarme og varmt vand fra maj til september, og supplerer resten af året.

Derfor kan pillefyret slukkes på den årstid, hvor det brænder mindst effektivt, samtidig med at det får en længere levetid.

Hvad er jeres erfaringer med det nye anlæg?

Mikkel: Pillefyret kører fint, men kræver lidt pasning i form af påfyldning af piller og asketømning. Derfor er det skønt, at solvarmeanlægget bare kører og passer sig selv, hvilket også var en væsentlig grund til, at vi købte det.

Har du lyst til at sige et par bevingede ord om, hvordan solvarme harmonerer med det, du ellers går og laver?

Mikkel: Det at få solvarme falder i tråd med min filosofi om, at vi må godt tænke smart, gøre noget, der giver mening. Det er en beslægtet tilgang. Når vi laver chokolade, gør vi det også både med omtanke for mennesker og miljø, og uden at være bundet af konventioner om, hvad man kan og ikke kan. Det billigste på kort sigt er ikke det billigste på langt sigt. Vi har valgt at investere for at få et mere tilfredsstillende varmeanlæg, lige som vi investerer i vores chokoladeproduktion. Og det giver en enorm tilfredsstillelse, når solen skinner, og jeg kan se at solen banker ind i tanken!

Har det nye varmeanlæg givet jer nogen ”added benefits”?

Tidligere slukkede vi for fyret, så snart vi kunne. Derfor var gulvene i vores to badeværelser og gang lidt kolde om sommeren. Nu er der bare dejligt varmt hele året!

Det her er jo markedsføring. Har du et godt råd til os?

Læg mere vægt på, at det er problemfrit! At man ikke skal gå og stille på noget hele tiden – det er der muligvis nogen, der godt kan lide – jeg er bare sådan en Apple-person, hvor tingene bare skal virke!

Lav en abonnementsordning, hvor I kommer forbi og checker at alt kører som det skal. Det ville være fedt for sådan nogen som os.

Men det gør det jo, også uden besøg, så det ville vel bare være at snyde kunderne? Men tak for rådet alligevel, og tak for snakken!

Økonomi

Før Mikkel og Anna skrottede oliefyret, havde de en årlig olieregning på 25.000. Nu har de, med et 10-årigt klimalån hos Merkur, samme månedlige udgift efter skat. Efter de 10 år er anlægget betalt, og de årlige udgifter reduceret til 10.000 kr – er de højere, er det formentlig fordi olierisen er steget tilsvarende. Solvarmeanlægget har en forventet levetid på 30 år.

Fakta

  • Anlægspris: 154.531 kr
  • Olieforbrug+service før: 26.600 kr/år
  • Træpilleforbrug nu: 10.000 kr/år
Tag: masseovn
Relaterede produkter
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu