Solvarmeanlæg til varmt brugsvand og gulvvarme

Nysted, Lolland

Om os

Vi (far, mor og 2 drenge på 5 og 8) bor i en renoveret landejendom ved Nysted. Huset på ca 120 m2 i grundplan var før vi fik solfanger-anlæg opvarmet via oliefyr og det varme vand fik vi fra en almindelig metro vandvarmer.

Anlægget

Vores anlæg laver både varmt brugsvand og varme til gulvvarmen i beboelseshuset og er baseret på et midi-anlæg med 4 stk 2,2m2 solfangere med en 500 liter Huch buffertank.
 
Anlægget styres af en TA UVR1611K styring og hertil har jeg yderligere sat flowmålere og solenergimålere. Via bootloaderen kan jeg monitorere anlægget via PC og vores energiregnskabet kan hér direkte trimmes og aflæses.
 
Husets nyere oliefyr styrer jeg også med TA-styringen. Det virker basalt set sådan, at når der ikke er solvarme nok – i det rette niveau i bufferbeholderen - så starter oliefyret først.
 
Anlægget er placeret i en sidebygning og det varme vand cirkuleres til en eksisterende metro vandvarmer i beboelseshuset. Herved er der kortere tid før det varme vand kommer i hanerne.

Økonomi

Solfangerne var en uventet gave fra min svoger, så resten af anlægget har stået os i ca 45.000 dkr alt inklusive. Der er mange småting i sådan et anlæg, som alle løber op.
 
Hertil kommer, at jeg nok har brugt ca 90 timer for at få det hele installeret. Med i dette regnestykke er også, at jeg selv har lavet holderne til solfangerne – men ikke de timer jeg bruger foran PC’en for at optimere systemets opsætning. Det er ren nørd-tid. Niels’ hjælp via telefonen har været nok i mit tilfælde for selv at kunne finde ud af tingene.
 
Det første driftsår var 2009 og jeg har holdt nøje regnskab med både olie og el-målerne: Vi har sparet ca 1000 liter olie og 3000 kWh strøm. Denne meget store besparelse skyldes ikke udelukkende solfangerne – men en gennemgribende renovering af energisystemet – nye lavenergipumper, intelligent styring af alle komponenter, lavere fremløbstemperaturer på gulvvarmen og en række andre ting, som alt i alt udnytter enhver solstråle optimalt.
 
Jeg regner med at vores anlæg har sparet sig selv hjem på under 5 år.

Øvrigt

I år sætter jeg endnu en solfanger op og kommer så op på ca 12 m2 i alt.  Det vil give lidt større nytteværdi i forårs og efterårs månederne – og da vi er ved at renovere vores overetage, så skal vi nok få brug for varmen.

Henrik Juul Andersen, januar 2010

Relaterede produkter
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu