Varmt vand til hele familien

Simested, Himmerland

En drengedrøm går i opfyldelse

Min drøm startede for mange år siden, da jeg gik på Teknisk Skole og var i lære som elektriker. Når jeg engang fik hus, skulle der stilles en solfanger op. Det at bruge solen til varmt vand var en fascinerende tanke.


Om os

Vi har et stort hus – 250m² nederst og 125m² på første sal. I 2008 havde huset været der i 25 år, men uden solfanger - det nagede mig helt vildt! Især om foråret, når solen igen tittede frem. Vi er 4 voksne og 4 teenagebørn i familien, så der er bud efter varmt vand.


Overvejelserne

Problemet med solfangere er, at man køber en samlet pakke, og har ingen indflydelse på komponentsammensætningen. Desuden hører man rygter om kogende solfangere, uheldig dimensionering mm. For lidt varmt vand, så koger skidtet, og for meget varmt vand, så når man ikke at bruge det før det bliver dårligt. Egentlig ville vi også gerne have lidt opvarmning om sommeren, da vores 100 år gamle hus kan blive lidt køligt, selv med 30°C udenfor.

Derfor havde jeg faktisk slået det solfangerprojekt ud af hovedet, selvom jeg havde en buffer stående. Den var jo lavet til radiatorvand.


Solvarmeanlægget

Så en dag fandt jeg varmtvandfrasolen.dk. Det var i sandhed en spændende side. Her opstod idéen om at varme på de 2000l vand i buffertanken, og lave varmt vand via en varmeveksler, når vi skal bruge det. Jeg lavede diverse tegninger og fik nogle tilbud på komponenterne. Da Niels så tilbød at samle det hele i en unit, blev det hele lidt mere overskueligt. 
Pludseligt var der en plan, og varerne blev bestilt i foråret 2009.

Solfangeren blev på 15m² (5 stk. paneler på 3m²). Vi samlede dem selv. Den første dag samlede vi ét panel, den næste dag samlede vi de 4 sidste  - øvelse gør mester. Det kan varmt anbefales som et familieprojekt.


Udbytte og økonomi

Nu har vi ubegrænsede mængder varmt vand til rådighed – i hvert fald over 3000 l vand ved 40°C. Det rækker også til gulvvarme i huset, når det bliver for køligt. Vi har delt systemet op, så der er separate pumper til gulvvarme og radiatorer.

Varmeproduktionen i 2009 – fra påsken og året ud – ligger lidt over 4000kWh. Trods den store tank er der varmt vand i toppen, bare solen skinner, takket være automatikken, der regulerer temperaturen og putter varmen ind i rette niveau. Er der 3 dage uden sol, så må man smide en pind i fyret og varme tanken lidt op. 
Vi har set temperaturer på 120°C i solpanelet (ved strømudfald). Ingen problemer - strømmen  kommer og vi kører videre. Vi har et super spabad til 175 liter varmt vand ved 40°, og det bruger vi med god samvittighed allesammen - TIT OG OFTE.

Det er svært at gøre op i penge hvad vi sparer. Tidligere fyrede vi med træ (en opfyring hver anden dag) eller havde en el-vandvarmer tændt. Efter vi har fået solvarme har vi fyret 3-4 gange i løbet af sommerperioden (påske- medio september). Det vigtige for mig er at have ro i sommerhalvåret, så jeg kan koncentrere mig om andre ting end varmt vand. Det er lykkedes nu, hvor jeg er den lykkelige ejer af en solfanger der virker, laver varme og også kan tåle at ligge hen, uden vi bruger varmt vand, så jeg kan tage på ferie med ro i sjælen.
Tag: solarbox
Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu