Varmt vand til hele familien

Simested, Himmerland

En drengedrøm går i opfyldelse

Min drøm startede for mange år siden, da jeg gik på Teknisk Skole og var i lære som elektriker. Når jeg engang fik hus, skulle der stilles en solfanger op. Det at bruge solen til varmt vand var en fascinerende tanke.


Om os

Vi har et stort hus – 250m² nederst og 125m² på første sal. I 2008 havde huset været der i 25 år, men uden solfanger - det nagede mig helt vildt! Især om foråret, når solen igen tittede frem. Vi er 4 voksne og 4 teenagebørn i familien, så der er bud efter varmt vand.


Overvejelserne

Problemet med solfangere er, at man køber en samlet pakke, og har ingen indflydelse på komponentsammensætningen. Desuden hører man rygter om kogende solfangere, uheldig dimensionering mm. For lidt varmt vand, så koger skidtet, og for meget varmt vand, så når man ikke at bruge det før det bliver dårligt. Egentlig ville vi også gerne have lidt opvarmning om sommeren, da vores 100 år gamle hus kan blive lidt køligt, selv med 30°C udenfor.

Derfor havde jeg faktisk slået det solfangerprojekt ud af hovedet, selvom jeg havde en buffer stående. Den var jo lavet til radiatorvand.


Solvarmeanlægget

Så en dag fandt jeg varmtvandfrasolen.dk. Det var i sandhed en spændende side. Her opstod idéen om at varme på de 2000l vand i buffertanken, og lave varmt vand via en varmeveksler, når vi skal bruge det. Jeg lavede diverse tegninger og fik nogle tilbud på komponenterne. Da Niels så tilbød at samle det hele i en unit, blev det hele lidt mere overskueligt. 
Pludseligt var der en plan, og varerne blev bestilt i foråret 2009.

Solfangeren blev på 15m² (5 stk. paneler på 3m²). Vi samlede dem selv. Den første dag samlede vi ét panel, den næste dag samlede vi de 4 sidste  - øvelse gør mester. Det kan varmt anbefales som et familieprojekt.


Udbytte og økonomi

Nu har vi ubegrænsede mængder varmt vand til rådighed – i hvert fald over 3000 l vand ved 40°C. Det rækker også til gulvvarme i huset, når det bliver for køligt. Vi har delt systemet op, så der er separate pumper til gulvvarme og radiatorer.

Varmeproduktionen i 2009 – fra påsken og året ud – ligger lidt over 4000kWh. Trods den store tank er der varmt vand i toppen, bare solen skinner, takket være automatikken, der regulerer temperaturen og putter varmen ind i rette niveau. Er der 3 dage uden sol, så må man smide en pind i fyret og varme tanken lidt op. 
Vi har set temperaturer på 120°C i solpanelet (ved strømudfald). Ingen problemer - strømmen  kommer og vi kører videre. Vi har et super spabad til 175 liter varmt vand ved 40°, og det bruger vi med god samvittighed allesammen - TIT OG OFTE.

Det er svært at gøre op i penge hvad vi sparer. Tidligere fyrede vi med træ (en opfyring hver anden dag) eller havde en el-vandvarmer tændt. Efter vi har fået solvarme har vi fyret 3-4 gange i løbet af sommerperioden (påske- medio september). Det vigtige for mig er at have ro i sommerhalvåret, så jeg kan koncentrere mig om andre ting end varmt vand. Det er lykkedes nu, hvor jeg er den lykkelige ejer af en solfanger der virker, laver varme og også kan tåle at ligge hen, uden vi bruger varmt vand, så jeg kan tage på ferie med ro i sjælen.
Oprettet den 22.06.2017 Anlæg vi har leveret 8

8 Kommentarer

 • Hans Fink

  Hans Fink 01.12.2018

  Hans Fink 01.12.18
  Jeg har haft varmtvandsstationen siden 2010. Den har kørt uden problemer. Vi har et MIDI anlæg med 9 m2 og en brændeovn med vandgris der klarer hele opvarmningen af 180 m2. Kunne godt tænke mig en helt simpel varmepumpe til supplement. Jeg har jo styringen og varmtvandsforsyningen. Er der nogen der kender et fabrikat hvor man kan slippe for styring mm.
  • Rasmus Thomsen

   Rasmus Thomsen 17.01.2019

   https://sundez.en.alibaba.com/product/60747054293-806787314/efficiency_house_heating_water_to_water_heat_pump_energy_equipment.html?spm=a2700.icbuShop.41413.19.7d892a3au3fooU

   Dkk +/- 6000,- plus transport :).

   Styringen er ret simple, PWM på varmtvandsiden justere temperaturen. Jeg har ikke selv en, og giver ingen anbefaling.   • Niels Lyck

    Niels Lyck 27.02.2019

    Hej Rasmus,
    Jeg kan ikke anbefale at købe en billig varmepumpe fra Kina over nettet. Jeg forstår fuldt ud fortryllelsen ved at kunne erhverve et produkt til en brøkdel af prisen - men overvej lidt perspektivet, at bruge et års tid på at prøve at få det til at virke, og til sidst at måtte opgive, og sige farvel til både købsprisen og alle de materialer og anstrengelser, du siden har investeret i det - det er ikke sjovt.
 • flemming schoubye

  flemming schoubye 09.07.2018

  schoubye 9-7-2018 OKKER
  anlæg fra 2006 lolland
  når en vandhane i badeværelset dryppede var der grønne striber i vasken.
  I starten holdt brugsvandsvarmeveksler ca 2 år pga meget stort indhold af okker
  varmelegeme til meget varmt i lille vandvarmer i køkken var ligeså tærede på ca 2 år
  vandforsyningen er fra kommunen ændret
 • Niels Lyck

  Niels Lyck 07.05.2018

  Varmt vand fra solen har gennem tiden solgt en masse anlæg med varmeveksler i stedet for varmtvandsbeholder. De kunder, jeg hører fra, er yderst tilfredse med varmtvandsstationens ydelse og friske, varme vand. I nogle ret få tilfælde går veksleren i stykker, og skal skiftes. Den veksler vi normalt bruger koster 2-3.000 kr og er normalt så enkel at skifte, at man selv kan gøre det. Termix-vekslerne er dækket af en garanti, der garanterer en gratis ny veksler de første 5 år. Jeg mener selvfølgelig ikke at det er tilfredsstillende, hvis en veksler kun holder godt 5 år som Marks, men jeg vil mene at den gennemsnitlige levetid er langt længere, formentlig lige så lang som en solvarmebeholders eller alm. varmtvandsbeholders, og så er det altså både billigere og nemmere at skifte en lille varmeveksler ;-) Venlig hilsen Niels Lyck
 • Mark

  Mark 03.04.2018

  Min erfaring med varmtvandsstationen er desværre ikke ret god, da min sprang læk i januar 2018, og da den blev sat op i sommeren 2013, så er det noget skuffende og en rigtig ærgerlig ekstraudgift på 6000, - dkk. Jeg bor ikke langt fra Møldrup, så du er velkommen til at se mit mini-anlæg @Mike.
 • Niels Lyck

  Niels Lyck 02.02.2018

  Hej Mike,
  Jeg kan jo ikke tale for Peder, men der er måske andre besøgende på siden her, der har vores varmtvandsstation og kan fortælle om deres erfaringer? Jeg går ud fra at det er dén veksler, du mener? Venlig hilsen Niels Lyck
 • Mike

  Mike 29.01.2018

  Hej

  Jeg bor tæt på dig (møldrup) er meget intereseret i at høre dine erfaringer med varmevekslser.

Skriv kommentarSvar

Du skal være logget ind for at kommentere.

Sidst set

No products