Solvarmeanlæg med SolarBox

Allerød, Nordsjælland

"Iøvrigt kører mit anlæg fantastisk. Siden slutningen af februar er der løbet 60 grader varmt vand fra solfangeren ind i buffertanken, og gasfyret er nu slukket. Jeg har netop afregnet gas, der viste et fald i forbrug på 60% ifht. sidste år. Det er nu både solfanger + nyt kondenserende gasfyr der har æren."

Dette var den opløftende melding jeg fik, da Albert i foråret kontaktede mig med forespørgsel på et solvarmeanlæg til hans sommerhus.

Albert gennemførte året før (i 2012) en gennemgribende renovering af sit varmeanlæg med en SolarBox fra Varmt vand fra solen og et nyt gasfyr.

Jeg ringede til ham for at få resten af historien.

Huset

er et hovedhus i 1½ etage fra 1880 med senere tilbygninger, i alt ca. 220 m² boligareal. Der er radiatorer overalt. Pt. opvarmer vi hovedhuset udelukkende med brænde. SolarBoxen betjener radiatorerne i tilbygningerne, og kan kobles til radiatorerne i hovedhuset også.

Historien

Da vi overtog huset for ca 10 år siden var gasforbruget ca 4.000 m3/år, dvs. ca 40.000 kr. i dagens priser. Efter supplering af hulmursisoleringen, udskiftning af punkterede ruder og opsætning af to brændeovne fik vi det ned på ca 2.400 m3 + 12-14 skovrummeter brænde.

Anden fase var, da vi udskiftede de udtjente stråtag og fik etableret kuldeflytning, så også de rum, der ikke ligger lige op ad stuerne, får varme fra ovnene. Vi fører den kolde luft fra rummene hen til brændeovnene, så finder varmen selv helt derud, det fungerer fint. Herefter lukkede vi helt af for radiatorerne i hovedhuset, som nu udelukkende opvarmes med brænde. Det fik gasforbruget ned på 1.500 m3/år

Sidste fase, i foråret 2012 var så etablering af solvarme med Solarbox og udskiftning af det gamle fyr med en ny, kondenserende model. Det har fået gasforbruget ned på ca 650 m3/år, altså omkring 1/6 af det oprindelige.

Solvarmen

Solfangerne er 3 rørsolfangere af heat pipe-typen med reflektorer, monteret på stativer i en ret stejl vinkel for større udnyttelse af solvarmen forår og efterår.

Allerede i starten af februar har vi et fremløb på 55°. Det har været et solrigt forår, men det er alligevel imponerende at der i 10 graders frost løber 55° varmt vand ned i SolarBoxen og giver et bidrag til den del af huset, der opvarmes med sol og gas.

Om sommeren giver anlægget alt for meget energi. Derfor designede vi det, så overskuddet kan tilføres vores pool.

Brændet

Vi bruger meget brænde! Vi sanker og selvskover, 4-5 træer om året afhængig af størrelse. Det har ikke været perspektivet at skulle kløve mindre brænde – jeg er jo stadig en ung mand (søn protesterer, Albert ler). Brændeforbruget har i øvrigt været ret stabilt gennem årene.

Solceller og solvarmeanlæg

Også solceller er der blev plads til på taget – dog kun et mindre anlæg på 3kW. Cellerne ligger på det eneste anvendelige areal, nemlig nedenfor solfangerne på carporttaget. De producerer halvdelen af vores elforbrug.

Opvarmning af swimmingpool

Poolen er overdækket med isolerende polycarbonatplader. Overdækningen fungerer nærmest som en solfanger, der gør at poolvandet allerede i april kan være oppe på over 20°C.  Den er så høj, at man kan svømme i den overdækkede pool. Derfor var poolopvarmningen mest for at hindre solvarmeanlægget i at gå i kog, hvilket man helst skal undgå med vakuumsolfangere.

Det har nu vist sig, at det ikke er en særlig god løsning! Når solvarmen kører i poolen, bruger poolpumpen halvdelen af al den strøm, solcelleanlægget producerer. Det kunne sikkert forbedres med en mere effektiv poolvandspumpe, der evt. kører uden om sandfiltret, men de er desværre rigtigt dyre! Derfor har vi i år (2013) valg at føre sommerens overskudsvarme ud i husene, også i det gamle hovedhus.

Varmeanlægget

Da vi skulle til at renovere vores varmeanlæg, overvejede vi også jordvarme. Det var mest på grund af usikkerhed om, hvordan solvarmen og varmepumpen ville spille sammen. Og så er et gammelt hus som vores, med radiatorer og ret dårlig isolering selvfølgelig ikke ideelt for et system med varmepumpe. Siden har jeg lært mere og vil nu udstyre vores fritidshus med varmepumpe + SolarBox.

Et godt råd

Jeg vil gerne gøre reklame for bootloaderen, der giver mulighed for at komme ind og rode med den forholdsvis enkle styring og tilpasse den præcist til den bolig man har, i mit tilfælde f.eks. vælge hvor overskudsvarmen skal sendes hen.

Albert Jensen blev interviewet d. 12.8.13 af Niels Lyck

Tag: pool
Relaterede produkter
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu