Solvarme-kombianlæg med biobrændselsfyr til rumvarme
Skelhøje, Midtjylland
Ivan og Pia bor i et træhus på 117 m² i grundplan og to etager med deres to teenage-piger. Huset er bygget i 1956 og renoveret i ’98. Det ligger på kanten af et vidunderligt morænelandskab ned til danmarks dybeste sø, Hald Sø.
Pia fortæller
Da vores naturgasfyr fra 1998, som der havde været rigtigt meget bøvl med, gik endeligt i stykker, vidste vi, at vi ikke ville fortsætte med naturgas, men udsatte beslutningen om, hvad vi skulle have i stedet og nøjedes med at fyre med brænde i en brændeovn – og et koldt hus.
Vi (mest Ivan…) installerede så, i sommeren 2006 solvarmeanlægget, og et år senere det kombinerede pille-/brændefyr. Kombianlægget består af 9 m² vandrette Batec-solfangere, 250 liter solvarmebeholder og en pladevarmeveksler til overførsel af solvarme til rumvarmeanlægget.
Økonomi
Vi bruger ca. 15 rm. træ og 1000 kg piller om året. Pillefyret er vistnok temmelig ineffektivt, vi mener kun det burde bruge halvt så meget.
Vi har ikke præcise tal for vores brænde- eller energiforbrug før vi fik solvarme. Jeg tror ikke vi brugte mere før, men vi havde et koldt hus! I 2009, som var et ret varmt år, fyrede vi ikke fra 15. april til 1. oktober. Generelt er Midtjylland lidt fastlandsklima-agtigt, koldere end andre dele af landet.
Solvarmeanlægget kostede, med rør, isolering osv., alt i alt 36.000 kr. Vi installerede det hele selv. Ivan synes det var nemt! Der har ikke været nogen vedligeholdelse, udover at rørene på taget har fået eftergået isoleringen, som var blevet beskadiget af fuglebid. Det kan anbefales at beskytte rørisolering udenørs med f.eks. et opslidset tomrør.
Hvad betyder solvarmen for jer?
Den giver en god samvittighed, det virker fjollet ikke at bruge solen. Det er også praktisk, at vi ikke behøver fyre hele sommeren. For at have varmt vand, også i perioder helt uden sol, er der monteret en elpatron i varmtvandsbeholderen. Elpatronen tændes en times tid om dagen, når solen ikke skinner. Det sker nu ikke særlig tit, ihvertfald er vores samlede elforbrug kun ca. 3.500 kWh om året.