Solvarme med brændeovn og SolarBox

Hallandsåsen, Sverige

Huset er var indflytningsklart i 2011 og ligger på Hallandsåsen (30 min fra færgen i Helsingborg) på ca 90 m.o.h. midt inde i en skov. Det betyder mindre vind men også ca 1-2 C koldere end nedenfor Hallandsåsen. Huset har jeg tegnet og bygget selv, noget jeg kan anbefale alle at prøve. Huset er eet stort rum med 6 meter til kip i hovedrummet, nogle sovehemse og ialt ca 200 m2 boligareal.

Huset er ikke almindeligt i sin konstruktion eller materialevalg. Huset er muret i tegl med hydraulisk jura-kalkmørtel, filtset og kalket både ind- og udvendigt. Indvendigt er det nogle særlige kanaltegl, som fynske Poul Stokkebo har udviklet, som gør, at rumvarmen føres i væggene i stedet for i gulvene. Der er udluftning via 8 luftningshuller i murværket året rundt, håndslåede gulvtegl og gammeldags massive plankegulve på strøer. Ingen plastik, fugemasser, spartelmasser, maling eller lignende indeklimatvivlsomme materialer hér.

Efter nu 8 år i huset kan jeg fortælle at huset holdes varmt med 4-6 m3 stablet brænde om året + solenergi - incl det varme brugsvand. Back-up elpatronen i varmesystemet har nærmest aldrig været tændt (der er kun brugt 1.122 kWh på 8 år). På den måde kan jeg hævde en høj grad af både bæredygtighed og utrolig billig varme. I danske kroner koster det ca 2.500 kr om året for rumvarme og varmt vand.


Husets varmesystem

Anlægget består af en Bioovn (brændeovn med vandgris), som sender varmen over i en 1000 l buffertank. Når solen skinner, så sender solfangerne (6 stk VVFS A18 på 1,8 m2 stykket) varmen over i bufferbeholderen. Det hele styres af en SolarBox. Når huset skal varmes op eller når der skal bruges varmt vand, så hentes energien fra buffertanken og sendes afsted med præcis de ønskede varmegrader, som man (frit) kan ønske sig.

Jeg har overvejet - med tiden - at skifte til en pelletsovn med vandgris. Det ville automatisere det hele og der ville ikke være koldt i huset efter en rejse. Men den perfekte pelletsovn har jeg ikke fundet endnu - og Bioovnen imponerer nu stadigt med den omvendte forbrænding og den høje effektivitet. Jeg må klart anbefale en vandbåren brændeovn eller pelletsovn. Ideen om at kunne flytte varmen rundt i gulvene/væggene/radiatorerne fra en brændeovn højner komforten i huset - og tro mig, et varmt bad fra solen (eller billigt brænde), er også en daglig fornøjelse :-)

Huset er et “tungt” hus. Du kender sikkert til finske masseovne - huset hér virker på samme måde. Det er de mange, mange tons tegl og kalkmørtel inden for isoleringen, som langsomt akkumulerer varme og afgiver den langsomt igen. Huset taber ca 1 C pr døgn hvis der er -10C udenfor og hvis der ikke tilføres varme overhovedet. Når det er rigtig koldt ude, f.eks. -10C, så er det nødvendigt at fyre i ca 8-10 timer i døgnet. Så fyldes bufferbeholderen nok til at huset holdes komfortvarmt omkring de 22C.

Jeg har en 1000 liter bufferbeholder og ca 11 m2 solfanger. Det passer godt sammen til huset - når højsommeren er bedst kan man glemme alt om at kunne forbruge al varmen, men så standser systemet blot. Hvis du stadig er usikker mht. overkogning etc - så har det problem været løst i 20 år.

SolarBoxen var nem at installere og samtlige tilretninger og justeringer gøres nemt via systemets styring. I de 8 år har der ikke været et eneste nedbrud eller bøvl med SolarBoxen. Den kørende SolarBox var en af de første prototyper i 2010, som vi valgte at installere og afprøve (jeg er delejer af VVFS). Nu, i 2019, installerer vi en generation 2 prototype af SolarBoxen. Den kan nogenlunde det samme - men er langt stærkere mht. brugeradgang, data, sensorer og fylder i øvrigt under det halve af generation 1.

For mere information, så skriv til mig på [email protected]


Tom Juul Andersen
Hallandsåsen, 2019

Tag: solarbox
Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu