Artikler og links om økonomi

Tilbage i år 2000 undersøgte svenske forskere ved Örebro Universitet en række solvarmeejeres reelle besparelse ved at bruge solvarme. Undersøgelsen konkluderer, at besparelsen ved solvarme typisk er 1,7 – 2,3 gange større end det beregningsmæssige udbytte fra solvarmeanlægget, bl.a. på grund af afledte virkninger (større effektivitet) på resten af varmeanlægget. 

Tord Larsson, Örebro Universitet, Institutionen för teknik, juni 2000
 
Konklusionerne i ovenstående bakkes op af en mere videnskabelig og mere omfattende dansk undersøgelse, lavet på DTU Byg. Undersøgelsen, der er baseret på grundige målinger på 21 nye solvarmeanlæg viser et fald i energiforbruget, der er næsten dobbelt så stort som solfangernes teoretiske produktion. Bag gennemsnittet gemmer der sig en stor variation.

Simon Furbo fra DTU: ” Det er mærkeligt at den faktiske besparelse ved solvarme aldrig er blevet undersøgt i Danmark før. Resultatet  er imidlertid godt i tråd med den eneste anden undersøgelse, vi kender til om emnet.

Den ekstra besparelse opstår selvfølgelig ikke ud af den blå luft, men kan bla. tilskrives at de fleste fyringsanlæg arbejder rigtigt dårligt og spilder energi om sommeren. Med solvarme skal anlægget slet ikke arbejde."

Solvarmeanlægs energibesparelser
Simon Furbo, Jianhua Fan, Institut for Byggeri og Anlæg, Danmarks Tekniske Universitet, 2011

---------
 
Endnu et indlæg i debatten, en fin brochure, dog nok med lidt for optimistisk syn på etableringsomkostningerne.


Hvad koster et solvarmeanlæg?

Fra VVS-installatørernes nu nedlagte side SologBio.dk har jeg sakset følgende gennemgang af hvilke faktorer der skal tages med ved beregning af solvarmeanlæggets økonomi.
Tag: økonomi
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu