Valg af rør og pumpe i solkredsen

Hvilke rør- og fittingstyper kan anvendes?

Solkredsen udføres traditionelt i kobberrør, men i stigende grad anvendes der her de præisolerede fleksible, rustfri stålrør kaldet Twin Tube. På grund af deres ribbede udformning har de et noget højere tryktab end glatte rør i samme dimension. Til gengæld er de suverænt nemme at arbejde med.
Kobberrør fås i en blød og en hård udgave. Her afhænger valget af om der ønskes lange, lige stræk eller om rørene tvært imod skal kunne bøjes let udenom forhindringer uden at anvende fittings hver gang.

"Sorte" jernrør kan også bruges. Plastrør (PEX) kan ikke klare de høje temperaturer. Forzinkede rør må aldrig bruges i solkredse m. frostvæske, da glycolen nedbryder zinken med mulig tilstopning af rør og solfangere til følge.


Fittings til solvarme

Fittings i solkredsen kan være messing/rødgods eller sort jern, aldrig galvaniserede. I lighed med i andre varmeanlæg er der ingen problemer med at blande kobber- og jernrør, da vandet/væsken i systemet ikke indeholder ilt. Presfittings til solvarmebrug bør være af typen med særlige, højtemperaturbestandige O-ringe.


Rør og fittings til brugsvand

På brugsvands-siden m. sikkerhedsventil og skoldningssikring kan alle rør undtagen sorte jernrør bruges - jeg ville nok prøve at undgå kobberrør til drikkevandet men anvende PEX eller (galvaniserede eller rustfri) stålrør.

Det samme gælder for fittings: Alle undtagen de ”sorte” er OK, f.eks. galvaniserede - eller messingfittings. Her kan der dog være problemer med bestemte kombinationer: Brugsvand indeholder ilt, hvorfor der ikke må anvendes kobberrør før stålrør, set i vandets strømningsretning, og evt. overgang skal "afbrydes" med f.eks. et stykke PEX-rør.

Husk i øvrigt, at alle materialer i drikkevandsinstallationer skal være godkendt til drikkevand.


Anvendelig rørisolering

Det er vigtigt, at solkredsens rør isoleres godt imod varmetab, der kan nedsætte anlægsydelsen. De almindelige grå plast-rørskåle er ikke temperaturbestandige nok, brug Rockwool-rørskåle eller vores specielle solvarme-isoleringsskåle af opskummet EPDM fra Aeroflex.


Rørdimensioner

De fleste solvarmeanlæg har en rørlængde mellem solfanger og beholder og retur på 20-30 meter. Hertil kan anvendes Twin Tube i DN16 eller kobberrør på 15 mm, hvis solfangerarealet ikke overstiger 10-12 m², og rørføringen ikke for kringlet. Gå op i 18 mm, hvis du er i tvivl!

Til helt små anlæg med op til ca. 3 m² solfanger kan der bruges 12 mm kobberrør eller DN12-flexrør og tilsvarende rørisolering, som er billigere.

Til anlæg med større solfangerfelter anbefales Twin Tube i DN20 eller 18 mm kobberrør op til ca 18 m², og 22 mm herover. Er man i tvivl, må der laves en tryktabsberegning.


Valg af pumpe

Vores almindelige solvarmestationer indeholder en Grundfos UPM3-pumpe med betegnelsen 15 (eller 25)-70. 7 eller 70 i typebetegnelsen er et udtryk for pumpens kapacitet, dens løftehøjde (7 meter). Denne pumpe har et meget stort spænd i ydelsen og en høj maksimal løftehøjde, hvorfor den kan bruges i de fleste private solvarmeinstallationer med op til ca 35 m² solfangerareal. 
Til mindre solvarmeanlæg med 3-10 m² solfanger og et samlet rørtræk på max. 20-30 meter fungerer det også med en pumpe som Grundfos Alpha2 25-40 eller tilsvarende.

Tommelfingerreglerne gælder for anlæg med almindelige spiral-, kappe- og pladevekslere. Der findes specielle varmevekslere med stor modstand som kræver specielle pumper.


Sekundærpumpen

Solvarmeanlæg med ekstern varmeveksler som VVFS’ midi-/maxianlæg er også udstyret med en pumpe mellem varmeveksleren og buffertanken. Her er der meget mindre modstand end på den lange vej op gennem solfangerne, og derfor kan man klare sig med de mindste tilgængelige pumper.
Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu