Solfanger med solvarmebeholder og gasfyr

Hørsholm, Nordsjælland

Vi bor i et ældre 2 etagers hus med fuld kælder i Hørsholm, som jeg løbende har renoveret. Der er 187 m2 etagemeter og vi bor 4 voksne personer i huset. Huset varmes op af et et ældre gasfyr, som kører stabilt og upåklageligt.  

Jeg synes, at ideen om at bruge solvarme som suppleringsvarme til gasfyret var oplagt. Så i 2012 gik jeg i gang med at indkøbe og installere et simpelt system, som består af en ny solvarmebeholder på 300 liter til erstatning af gasfyrets oprindelige 60 liters varmtvandsbeholder. Gasfyret er så koblet til denne beholder, ligesom solfangerne er det. 

 

Solfangerne står på jorden og er desværre lidt i skygge frem til midt på formiddagen. De kan ikke komme på taget, da jeg dér har installeret solceller. De 2 solfangerne er på 2,5 m2 hver og efter propperne er taget ud, så er de fleste kondensproblemer forsvundet (red.: Tim har købt solfangere, som tidligere ikke havde åben ventilation).

 

Jeg har valgt at sætte differenstemperaturen meget lavt. Ideen er, at så snart jeg kan hjælpe temperaturen op på det indkommende vand fra kommunen, så gavner det på gastælleren. Og det virker! Der er mange gode kwh at hente i de lave temperaturområder, hvor solfangerne yder bedst.

 

Energimæssigt er jeg usikker på hvordan mine forbrugstal kan tolkes, da der er mange faktorer som spiller ind. Men jeg kan sige, at vi i år (2013) har vi brugt små 60 m3 på varmt vand i sommer - et tal som før i tiden nok normalt lå på mellem 200-300 m3. Det totale forbrug (rumvarme og badevand) lå tidligere på mellem 1900-2100 m3 om året og afhang selvsagt af vinteren. I år - med den længste og koldeste vinter bag os - lå vores forbug på 1600 m3.

 

Jeg tør derfor godt gætte på en gennemsnitlig besparelse på 5-600 m3 gas om året, hvilket i mit tilfælde betyder, at anlægget har betalt sig hjem på ca 5-6 år. Jeg skylder at fortælle, at jeg selv har installeret anlægget og at min kostpris derfor ikke indeholder installatør-timer.

 

Tim Møller, september 2013

Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu