Tagintegreret solfanger og "intelligent selvcirkulering"

Strøby, Sjælland

Sådan startede det

I forbindelse med en tilbygning til vores hus, havde jeg bestemt at vores varmeanlæg skulle opdateres. Jeg har altid fyret med skovtræ, alene. Nu skulle den gamle salamanderkedel lade livet. Jeg indkøbte en CTC v-25-ub kedel til skovtræ med underforbrænding, og koblede den sammen med en 1000 liter akkumuleringstank, og på loftet lige over akkumuleringstanken placerede jeg en 200 liter varmtvandsbeholder, af typen kappebeholder. Totalt vandindhold incl kappe: 260 liter. Samlet akkumulering: 1260 liter. Den nye tilbygning gav mig en stor 45 graders tagflade, vendt stik syd!

Anlæggets opbygning

VVFS fandt jeg på nettet, da jeg havde bestemt mig for at kombinere med solvarme. Efter de oplysninger jeg gav Niels, fandt han frem til at jeg skulle bruge 4 stk 3m² Batec fangere, som ved hjælp af en Meibes pumpestation, og en Termix varmeveksler skulle overføre solvarmen til centralvarme-systemet. Typen af anlæg er et matched flow anlæg. En pumpe på hver side af veksleren drives af TA UVR61-3. Den driver begge pumper på samme udgang, og bestemmer deres hastighed ud fra solfangernes temperatur (føler1).

Tagintegreret solfanger

Jeg synes det ville se pænere ud med solfangerne integreret, fremfor ovenpå tagstenene, derfor valgte jeg at indbygge dem. Efter opstilling af spærene, blev der, på det område hvor solfangerne skulle ligge, lagt 22 mm x-finer ud. Derefter lægtede jeg til tegl på begge sider hen til x-fineren. En stor trekantliste i begge sider og toppen, og så underpap sømmet på. Et lag svejst overpap rullet ud i vandrette baner så der ikke er nogen lodrette samlinger på tagpappen. Selve solfangerne sidder i alu-vinkler, en i hvert hjørne af hvert element. Vinklerne blev sat på mål efter en snor, så fangerne kunne lægges op, og skrues sammen en efter en. Det var så let som at klø sig i nakken!!!! (er uddannet tømrer).

Anlægsvirkning - over forventning!

Fangerne blev lagt på taget i okt 2007. Uden store forventninger, var jeg svært overrasket over at have fuld varmtvandsbeholder (VVB) 14 dage i den første måned!

Det solvarmede centralvarmevand presses ind midt mellem VVB og akkubeholder. Det gør at selvcirkulationen automatisk afgør hvor vandet skal hen. Hvis det er varmt nok, har pumpen også tryk nok til at drive vandet til VVB. Ved lavere fangertemp. har pumpen ikke kraft nok på til at presse det "lunkne" vand op i VVB, og placerer det derfor i akkutanken.

Styringen

I styringen har jeg sat ønsket temp. på føler 1 til 68 grader. Det gør at pumpen løber fuld fart (trin 30) ved 73 grader, og min. fart ved 52 grader og lavere. Min. fart er sat til trin 5. Udkobling sker ved 40 grader. Det giver brugbart vand til gulvvarme og radiatorer hele vejen ned over udfasningen.

I forbindelse med sommerperioder med konstant sol, og medfølgende risiko for ikke at have kapacitet nok i akkumuleringen, vil jeg lade tiden vise, om jeg får brug for tvangsåbning til gulvvarmen, og beretning om hvad erfaringen siger vil komme til efteråret.

Efter en vinter, hvor anlægget har kørt i langt flere dage end jeg havde forventet, kan jeg kun sige, at jeg glæder mig til sommer!

Jon Jensen

 

Billedtekster:

  1. Den nye sydvendte tagflade med solfangere øverst, og solglas over terrassen nederst
  2. Skitse over anlæggets opbygning
  3. Solfangertemperatur 73,3°C - 5/3 2008 kl. 14.30
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu