Selvbygger-solvarmeanlæg med pillefyr

Haderslev, Sønderjylland

Ejendommen

Huset er en stor, statelig landejendom fra 1850. Stueetagen er på 285, den ”delvise” kælder på 100 m². Ved mit (red.: Niels Lyck) besøg i efteråret 2007 var familien ved at indrette loftet på endnu 225 m². Forinden var huset blevet efterisoleret og de gamle vinduer udskiftet til termovinduer.

Varmeanlægget

Det gamle oliefyr på 81 kW blev i august 2007 erstattet med et Biomax/Woody-træpillefyr på 25 kW og et midi-anlæg med 9 m² solfanger og 500 liter buffer. Huset er opvarmet med radiatorer.

Selvbygger-erfaringer

Montagen af det nye varmeanlæg tog, inkl. nedskæring af den gamle oliekedel, olietank og overflødige rør ca. tre uger for Tage og svigersøn Bjørn.

Den første solfanger blev halet op med tov, til de næste to blev der lånt en lift… Det kostede ca. 1.000 kr og kan varmt anbefales!

Som helhed synes Tage ikke at montagen var besværlig, men en (sjov) udfordring.

Pris, besparelser mv.
I 2006 brugte husets 6 beboere, hvad der svarer til 8.000 liter olie - en del i form af ormstukne gulvbrædder fra 1. salen.

Med det nye fyringsanlæg og øvrige bygningsmæssige forbedringer regner Tage med, at forbruget i 2007 bliver ca. 7 tons gode træpiller, dvs. for 12-13.000 kr brændsel. Heri er solvarmeanlæggets bidrag ikke indregnet.

Anlægget har i alt kostet ca. 91.000 kr., heraf midianlæg med solvarme ca. 50.000 kr. + rør og fittings ca. 10.000 kr.

Erfaringer med drift af anlægget

Tage, maj 2010: Pilleforbruget varierer, men sidste år var det på ca. 10 tons 6mm af en god kvalitet (stampemøllens). Pilleanlægget var sidste år næsten ikke i funktion i månederne juni-juli-august, hvor solvarmen klarede både alt varmt vand og opvarmningen.

I november, december, januar og februar er pillefyret næsten alene om arbejdet. I de øvrige måneder, bortset fra de tre sommermåneder, er besparelsen på grund af solvarmen ca. 18 - 20 %, efter mine beregninger.

Anlægget har fungeret fint til dato, og der har kun været fejl på halvleder-følerne (KTY typer), men i betragtning af at disse jo er billige og ikke så nøjagtige som f.eks PT100 og PT 1000 typerne, så er dette ikke et stort problem. De er jo også nemme at udskifte.

Jeg kan oplyse at vi ikke er helt færdige med at indrette loftetagen, p.g.a. lang byggesags-behandling, men nu skrider arbejdet fremad. Der bliver ca. 225 m², da en del af grundarealet er skunkrum m.v. og ikke medregnes til boligareal. Isoleringstykkelsen af skrå- og skunkvægge er 350mm.

God forbrænding

Jeg kan sige, at vores skorstensfejer er meget imponeret over hvor fint kedel og brænder virker, med god forbrænding og heraf lidt sod, samt en lav skorstenstemp. (i skorstenen er der monteret en isolerende kerne)

Det spændende bliver om kapaciteten på de 25 KW er nok, når vi kobler tagetagen på. Jeg har med vilje valgt en "for lille kedel", da det jo kun er få dage om året, hvor der virklig skal ydes noget. Men den forgangne vinter viste at den fint klarede opvarmningen. Her spiller buffertanken jo også en stor rolle.

Jeg er lidt imponeret over varmeveksleren til varmt brugsvand, den yder alt det varme vand vi kan bruge.

Jeg vil slutte med at sige at montagen af anlægget virkelig var sjov!! og hvis min beretning her mangler noget du savner svar på, så send en mail.

November 2007, opdateret maj 2010

Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu