Solvarmevæsken

Solfangerne ligger udendørs i al slags vejr, klar til at modtage solvarme. Solvarmevæsken, der befinder sig inden i solfangerne, er derfor en frostvæske, der holder sig flydende og klar til brug, også når det er meget koldt. Frostvæsken har altså to funktioner:

  1. at sikre, at solfangerne ikke fryser (beskadiges), når det er meget koldt
  2. at sikre, at væsken i evt. udvendige rør holder sig flydende, så solvarmen kan transporteres ned

Solvarmevæske er som regel lavet på basis af propylenglycol. Det er den ugiftige "variant" af etylenglycolen, der bruges som kølervæske i biler. Selv om væsken er ugiftig for mennesker, skal brugt væske alligevel aftappes og afleveres på genbrugsstationen.

Varmt vand fra solen sælger én af de bedste solvarmevæsker på markedet, nemlig TYFOCOR. TYFOCOR er propylenglycol, tilsat additiver, der sikrer øget temperaturbestandighed og længere levetid. TYFOCOR fås i to varianter:

TYFOCOR LS er en færdigblandet væske, der specielt anbefales til store rørsolfangersystemer, mens TYFOCOR L er en lidt billigere, koncentreret væske til brug i almindelige plane solfangere. Den blandes, til danske forhold med 60% vand for en passende frostbeskyttelse.

Hvis du er usikker på, hvor frostsikker din væske er, kan du stille lidt af den i dybfryseren ved -18°C.

Det har vi gjort, med TYFOCOR L i forskellige koncentrationer:


På hvert glas er det angivet, hvor mange % glycol, der er i blandingen. 40% er den anbefalede koncentration. Filmen taler vist for sig selv, selv om jeg indrømmer at den er noget amatøragtig...

Det er selvfølgelig hurtigere og nemmere hvis man kan måle koncentrationen. Det kræver noget særligt udstyr som fx. Glycomat eller det noget dyrere refraktometer. 

Da propylenglycol i sig selv er en dårligere varmebærer end vand, og desuden er mere tyktflydende, dvs. sværere at pumpe rundt, er det ikke en god idé at bruge en højere koncentration end 50%, med mindre du bor i GrønlandSelv om også væsken med 40% glycol viser tegn på begyndende isdannelse, får den ingen sprængvirkning, selv om det skulle blive ekstremt koldt, så der er absolut ingen grund til at gå højere op end 40% glycol ved brug i Danmark.

Køb væske mm. her hos Varmt vand fra solen.

Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu