Ekspansionsbeholderen
Ekspansionsbeholderens funktion
Åben ekspansion
Fastbrændselsfyr med ekspansionsbeholder
Ulemper ved åben ekspansion
Trykekspansion
Hvor kan den bruges?
For mindre anlæg som pejse, brændeovne og masseovne med indbygget "gris", spiral eller anden varmeveksler er det tilstrækkeligt blot at anbringe en ekstra sikkerhedsventil ved ovnen, som det fremgår af Bygningsreglement 2018, §305, som siger: "Vandbeholdere i åbne fyringsanlæg og brændeovne må ikke sluttes til lukkede centralvarmeanlæg, da disse typer af fyringsanlæg ikke er automatisk styrede, og at der derfor er risiko for periodevis overophedning og fare for eksplosion i anlægget. Dette gælder dog ikke, hvis hver kedel (varmeafgivende enhed) forsynes med sikkerhedsventil."
Husk i øvrigt, at ikke alle træfyrede ovne kan tåle de 3 bars tryk, komponenter i lukkede centralvarmeanlæg mindst skal være beregnet til! Og at det i tvivlstilfælde er den lokale skorstensfejer, der afgør hvordan anlægget må udformes.
Hvor stor skal beholderen være?
Trykekspansionsbeholdere i varmeanlæg
Vandets reelle udvidelse er sikkert under 5%, men da en trykekspansionsbeholder ikke bliver mere end måske halvt fuld, før anlægstrykket når 2,5 bar, som er det typiske åbningstryk for sikkerhedsventilen i et centralvarmeanlæg, skal beholderstørrelsen vælges ud fra de nævnte 10%.
I praksis kan man, i anlæg med buffer nøjes med at tage hensyn til bufferens volumen, som udgør langt størstedelen af anlæggets vandvolumen.
Trykekspansionsbeholdere i solvarmeanlæg
- Op til 5 m² solfanger og op til ca. 20 meter rør i solkreds: 12 liter
- Op til 9 m² solfanger og op til ca. 30 meter rør i solkreds: 18 liter
- Op til 12m² solfanger og op til ca. 30 meter rør i solkreds: 25 liter
- Op til 18 m² solfanger og op til ca. 30 meter rør i solkreds: 35 liter
Som det fremgår, skal trykekspansionsbeholdere i solvarmeanlæg være større i forhold til væskemængden i anlægget end trykekspansionsbeholdere i varmeanlæg. Dette skyldes at solvarme-ekspansionen også skal kunne rumme den mængde solvarmevæske, der i tilfælde af stagnation fordamper og trykkes ned i trykekspansionsbeholderen. Da denne proces sker tidligere, hurtigere og mere skånsomt for væsken, jo større trykekspansionsbeholderen er (=jo mindre dens tryk stiger under processen) er ovenstående ikke eksakte værdier, men et efter min mening fornuftigt kompromis.
Tyske kilder anbefaler typisk større beholdere. Hvis solfangeren indeholder mere væske pr. m², skal der ligeledes vælges en større ekspansionsbeholder.
Vakuumsolfangere
Bemærk at anlæg med rørfangere, som typisk indeholder mere væske pr. m² og derudover er i stand til at fordampe også en del af væsken i rørene, skal bruge en ca. dobbelt så stor trykekspansion.
Fejlfinding på ekspansionsbeholdere
Hvis du oplever at trykket i dit anlæg pludselig falder, så kan det være ekspansionsbeholderen, der er defekt. Inden du fylder vand på anlægget igen, så kontrollér derfor ekspansionsbeholderens lufttryk (fortryk) med en egnet trykmåler. Har du ikke lige sådan én, kan man ofte bruge en kompressor, en fod-cykelpumpe ol. Kan du komme til at lukke af mellem anlæg og ekspansion, kan du også tage ekspansionen med på tanken.
Er lufttrykket i ekspansionen under én bar, kan du pumpe mere luft i. Trykket i bar skal være mindst lig anlæggets "statiske højde" (antal meter op i lodret linje fra ekspansionsbeholder til anlæggets øverste punkt) divideret med 10, dog mindst én bar. Eksempel: 10 meters højdeforskel = 1 bar.
Hvis du vælger at pumpe ekspansionen, skal du i tiden derefter holde øje med om trykket igen falder, og der måske kommer luft i radiatorer eller solfangere. Så kan det være membranen, der er blevet utæt, og så skal beholderen skiftes, eller membranen udskiftes. Er membranen utæt vil der også kunne trænge væske ind i luftkammeret: Kommer der væske ud, når du "pifter" ventilen, skal ekspansionen skiftes.