Guide til køb af solvarmeanlæg

Hos Varmt vand fra solen hænger begrebet Solvarme uløseligt sammen med begreber som Kvalitet, Ressourcebevidsthed og Holdbarhed.

Det betyder desværre af og til, at vi ikke også kan være med på den laveste pris. Og så kigger den bevidste forbruger selvfølgelig, hvad andre forhandlere kan tilbyde. I stedet for bare at sige at "Det kan være dyrt at købe billigt" osv., så får du her en kort guide til, hvad du skal kigge efter for at få et solvarmeanlæg der yder og holder som det skal! Selvfølgelig i håbet om at du forstår, at du i længden får mest ud af at handle hos os... ,-)


Komponenter i solvarmeanlægget

Et godt tilbud på en pakkeløsning kan af og til være ensbetydende med, at man bagefter skal ud og købe en masse dyre dele, der ikke liiige var kommet med i pakken. Eller prisen angives på en måde, der ikke afspejler de totale omkostninger, du skal afholde, før det hele står i din indkørsel.

Det kan derfor være en god idé at checke om det hele er med:
 
  • Skoldningssikring og sikkerhedsarmatur?
  • Luftudlader, solfangerfittings, følerlomme og tagbeslag?
  • Rør og rørisolering (højtemperaturbestandig)?
  • Alle nødvendige komponenter til solkredsen (påfyldnings- og aftapningshaner, kontraventil, termometre)?
  • Elvarmelegeme (elpatron) m. termostat i beholder (hvis du kan tænkes at få brug for dette)?
  • Solvarmevæske?
  • Fragt og moms?

Anlæggets funktion

Noget andet er, om den der har sammensat pakken ved, hvad han har med at gøre, eller om det bare er et tilfældigt udvalg af dele fra den billigste kinesiske leverandør. Det har noget at sige for om du bliver tilfreds, når først anlægget er sat op og kører, eller om der hele tiden "er" noget.

  • Er anlægget egensikkert, eller koger det over, når du tager på ferie?
  • Sidder en eventuel elpatron, så den kun opvarmer beholder-toppen? Eller hele beholderen, så solvarmen forhindres i at gi' noget?
  • Passer beholderindhold og solfangerareal til dit forbrug? (Se tommelfingerregler for anlægsdimensionering)

Kend kvaliteten af delene i solvarmeanlægget

Nok så vigtigt er det jo, om det nye solvarmeanlæg yder som det skal, og holder så længe som forventet - altså delenes kvalitet.

  • Er solfangerne Solar Keymark-godkendte? Solar Keymark er den fælleseuropæiske godkendelsesordning for solfangere. Solar Keymark-ordningen består dels i et certifikat, som kun solfangere, der lever op til en vis minimums-standard mht. ydelse og holdbarhed kan få, dels en test, der viser solfangerens ydelse på et sammenligneligt grundlag. Fremlægger leverandøren testen (ikke bare certifikatet, som alle nogenlunde ordentlige solfangere kan opnå)? Viser testen en ordentlig ydelse?
  • Er beholderen egnet til solvarme? Se mere om, hvad der adskiller solvarmebeholdere fra tilfældige beholdere med to spiraler - og læs mere om problematikken vedr. solfangere.


Hvilke krav kan man stille til en solvarmebeholder?

Er beholderen af gennemprøvet europæisk kvalitet?
Ikke alt hvad der kommer fra Kina eller Østeuropa er noget skidt, men det kræver mere end en købmand at vurdere forskellen...

Den drejer sig bla. om
 
  • Kvaliteten og tykkelsen af det stål, beholderen er lavet af (har betydning for levetiden)
  • Holdbarhed og materialevalg i solfangerens absorber og selektive belægning
  • Styring, følere og andre elektroniske dele - er de lavet på en legetøjsfabrik, eller er det en seriøs kvalitet?
Disse ting fremgår sjældent af de (ofte sparsomme) produktoplysninger, der er til rådighed, og hvis de gør, er de alligevel svære at vurdere for de fleste. Det eneste der er klart er, at jo mindre din leverandør ved om, og interesserer sig for disse forhold, jo større er chancen for, at han sælger dig et underlødigt produkt.


Skrækeksempler fra min daglige telefontid...

Hvad kan der gå galt ved at købe et solvarmeanlæg "det forkerte sted"? Det ved jeg efterhånden en hel del om, fordi jeg ofte bliver kontaktet af folk, der er havnet i en dum situation. Et par eksempler:
  • En kunde fortæller at hans rørsolfanger, 5 år efter købet overhovedet ikke giver varme fra sig. Firmaet han har købt den af siger at garantien er udløbet, men han kan købe nye rør. De koster desværre mere end en ny solfanger...
  • En familie har et solvarmeanlæg, hvor styringen brænder af hvert forår. Hidtil har leverandøren bare givet dem en ny, nu vil de gerne have noget, der bliver ved med at virke...
  • De meget avancerede og dyre rørsolfangere stopper til og koger over, med en stank af brændt væske til følge. En dyr "udsyring" har kun hjulpet kort tid. Problematikken er kendt, og jeg kender desværre ikke anden kur end udskiftning til nogle ordentligt fungerende solfangere.
  • En stor og dyr varmtvandsbeholder viser sig at være gennemtæret efter 5 år
  • De fine tyske solfangere i ren alu var gennemtæret efter få år. De var af en speciel type, der aldrig skulle have været solgt til en almindelig forbruger.

Der er ikke nogen, der er ufejlbarlige! Det hjælper imidlertid på fejlprocenten, hvis du handler hos nogen, der ved hvad de har med at gøre, og (hvis de alligevel begår en fejl), står på mål for deres handlinger ,O)

Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu