Pool solvarmeanlæg

Hvorfor bruge solvarme til at opvarme pool?

Opvarmning af vand er temmelig energikrævende. Det kræver 1,16 kWh energi at opvarme 1.000 liter vand 1 grad. Når vandet samtidig befinder sig i en "åben beholder" som en swimmingpool, gør fordampningen fra vandets overflade at der skal bruges en masse energi til løbende at holde vandet oppe i temperatur. Præcis hvor meget afhænger af bl.a. temperaturforskellen mellem luft og vand, vindhastighed og luftens fugtighed.
 
Skal poolen opvarmes med konventionelle energikilder koster det mange tusind kroner om året. Med en udendørs pool kan al opvarmningen varetages 100% af et solvarmeanlæg, med en indendørs pool kan solvarme give et væsentligt bidrag (40-50%) til opvarmningen.
 

Kombineret opvarmning af hus og badevand

Det er en god idé at kombinere solvarme til poolen og til hjemmet, fordi man herved får den optimale udnyttelse af et stort solvarmeanlæg:
  • Om sommeren, hvor solen skinner mest, får man nyttiggjort al den overskydende solenergi.
  • Udenfor poolsæsonen bidrager det store solfangerareal væsentligt til en lavere varmeregning.

Denne kombination kan både ske med vores kombianlæg og vores bufferanlæg, udbygget med ekstra solfangerareal.

I tilfælde hvor hus og badefaciliteter ligger langt fra den udendørs pool kan man overveje et system med poolabsorbere, som udelukkende opvarmer poolen. I de fleste andre tilfælde opnår man et større udbytte fra anlægget ved en kombination med husets varmeanlæg.

Fordele ved pool-opvarmning med solvarme

Opvarmning af poolvand er noget nær en ideel opgave for et solvarmeanlæg! Det skyldes, at poolvandet aldrig er varmere end højst ca 30°C. Da alle solfangere yder mere, jo lavere deres arbejdstemperatur er, så giver dette mulighed for et rigtigt højt udbytte pr. m² solfanger.
Der er dog også en ulempe ved poolvand, nemlig at det normalt er tilsat klor eller andre kemikalier, som er stærkt fremmende for korrosion. Dette betyder at man, til at overføre varmen fra en solfanger til poolvandet skal bruge specielle varmevekslere, lavet af en særligt modstandsdygtig legering.

Begge disse forhold, den lave arbejdstemperatur og de særlige korrosionsforhold har ført til udvikling af særlige poolabsorbere i plast. Plastabsorberen lader sig, lige så lidt som en haveslange, gå på af klor i vandet, og dét, at den er uden overdækning, betyder mindre, når temperaturen indeni er lavere.
Dette betyder, at uafdækkede poolabsorbere er en god og billig løsning til opvarmning af udendørs pools i badevejr. Så snart det blæser lidt, eller temperaturen falder, er det imidlertid også slut med udbyttet fra poolabsorberen. Derfor skal man bruge almindelige solfangere + en varmeveksler til indendørs svømmebassiner.
 
For køb af poolabsorbere henviser vi til firmaet SolarVenti, www.solarventi.dk.


Foreslået anlægsopbygning

Den mest effektive opbygning er at anbringe den særlige, poolvands-modstandsdygtige varmeveksler parallelt med anlæggets buffer (eller rumvarmeveksler) – først opvarmes buffer/brugsvand, derefter skifter en trevejsventil, så resten af varmen overføres direkte fra solvarmekredsen til poolvandet. Således kan solfangerne arbejde ved så lav temperatur og med så høj effektivitet som muligt.
 

Dimensionering af solvarmeanlæg til swimmingpool

Absorberarealet til et poolanlæg dimensioneres udelukkende i forhold til poolens overfladeareal! 
Tommelfingerreglen siger at der skal bruges et absorberareal, svarende til
  • ½ af poolens overfladeareal, hvis poolen overdækkes om natten og når den ikke er i brug
  • 2/3 af poolens overfladeareal, hvis poolen er uoverdækket
Dette areal skal lægges til det solfangerareal, man har brug for i sommerhalvåret til varmt vand og evt. gulvvarme.
Til indendørs pools vælges der ofte et lidt mindre solfangerareal på ca. 40% af poolens areal.

 

Dimensioneringseksempel

Et maxianlæg udbygges til poolbrug. Poolens overflade er 32 m². Poolen overdækkes, når den ikke er i brug.
  • Solfangerareal til poolopvarmning: 16 m²
  • Solfangerareal til varmt vand og gulvvarme i poolsæsonen: 8 m²
  • Samlet solfangerareal i maxianlægget: 24 m²
Kontakt os gerne, hvis vi skal hjælpe med at dimensionere netop dit pool-solvarmeanlæg!
Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu