Solvarmeanlæg med buffer
Koncept
I solvarmeanlæg med buffertank indgår der, som navnet antyder en ”buffer”, en lagertank, hvor solvarmen kan gemmes. Dette giver mulighed for større solvarmedækning end kombianlægget, fordi en ”overproduktion” kan lægges på lager til senere brug. Den lagrede varme kan bruges til både varmt vand og rumopvarmning. Anlægstypen er specielt oplagt hvor fyringsanlægget (fastbrændsel) alligevel har behov for en buffer for at fungere ordentligt.
Bemærk, at et olie- eller gasfyr ikke opvarmer hele bufferen! Kun det allerøverste opvarmes af fyret, resten er reserveret til når solen kommer.
Opbygning
Solvarmeanlæg med buffer kan opbygges på forskellige måder. Det mest almindelige er vistnok en opbygning som solvarme-kombianlægget, men med en buffer i stedet for en ekstern varmeveksler. Vi anbefaler i stedet en alternativ opbygning, hvor man helt undgår en varmtvandsbeholder, se vores midi-maxianlæg.
Funktion
Dimensionering
Ydelse
I Danmark er en mere almindelig størrelse et solfangerareal på 8-15 m² og en buffer på 500-4.000 liter, de store størrelser oftest i kombination med træfyr, halmfyr eller lign. Her dækkes fra 15-45% af husets varmebehov af solen.
Integration med varmeanlæg
Teknik og varianter
Hos Varmt vand fra solen er vi imidlertid tilhængere af et andet princip, nemlig at alle varmekilder tilsluttes bufferen og holder den varm i toppen, hvis solen ikke kan.
Det er der (mindst) to grunde til:
- Det forøger effektiviteten af de fleste varmekilder (gas- og oliefyr, varmepumper, pillefyr), hvis de får lov at køre længere ad gangen. Når disse tilsluttes bufferen, skal de både opvarme det vand, der løber rundt i huset OG 100-300 liter i bufferen, hvilket betyder længere gangtid og længere pause.
- Det muliggør at bufferen, hvis den kombineres med en varmtvandsstation, erstatter den varmtvandsbeholder, man ellers skulle have haft.