Cirkulationspumpen

I alle andre solvarmeanlæg end de selvcirkulerende er det nødvendigt med en pumpe til at føre varmen fra solfangeren på taget ned til varmanlægget i huset.

Pumpen skal kun køre, når solen skinner. Derfor tilsluttes pumpen ikke lysnettet direkte. Pumpen tilsluttes en styring, der kun giver pumpen strøm, når den skal køre.


De bedste cirkulationspumper

Indtil ca. 2014 var den mest anvendte solvarmeanlægspumpe den robuste og billige varmeanlægs-cirkulationspumpe Grundfos UPS 25-40 eller WILOs variant 25/4. På grund af EUs energieffektivitetskrav er disse pumper nu afløst af lavenergi-udgaver, typisk Grundfos Alpha eller lignende. Udgaven 25-40 er den mindste i rækken, men stor nok til alm. solvarmeanlæg på op til ca. 12 m². Er anlægget større, går man op i en kraftigere udgave af pumperne. En nyere pumpe, som vi bruger meget er Grundfos UPM3 Hybrid 25-70, som også kan bruges i større solvarmeanlæg op til 30-40m².


Løftehøjde og betegnelser for cirkulationspumper

Pumpernes benævnelse, fx 25-40 eller 15-70: Det første tal fortæller noget om pumpens dimensioner. Den mest praktiske betydning af dette er, at det fortæller hvilken type pumpeunioner, der skal bruges, når pumpen skal indbygges, eller hvilke tilslutninger, den nye pumpe skal være udstyret med, når den gamle en dag skal udskiftes. DN15-20 = 1"-gevind, DN25 = 1½".

Det andet tal er et udtryk for pumpens løftehøjde i decimeter – 70 betyder altså 7 meter. Løftehøjden er et mål for hvor stort tryk, den er i stand til at producere. Der er ikke i sig selv nogen "løftehøjde" at overvinde i et væskefyldt system, hvor der jo hele tiden både er væske på vej op og ned, og derfor har højdeforskellen mellem solfanger og beholder heller intet at sige i forhold til pumpens løftehøjde.

Pumpens løftehøjde vælges ud fra tryktabet i solfangere, varmeveksler og rør/fittings/armaturer, men normalt kan man holde sig til de tommelfingerregler, der omtales her på sitet.


Hastighedsregulering

Både de gamle standardpumper og UPM3 kan omdrejningsreguleres (link til særskilt artikel herom).  
I forbindelse med både matched flow-solvarmeanlæg og varmtvandsstationer er omdrejningsregulering af pumpen tvingende nødvendigt.


Pumpning ”uden strøm”

Hvis man ikke ønsker at bruge strøm fra lysnettet, kan man også bruge en jævnstrøms- (DC-) pumpe, der kan drives direkte af strømmen fra et solcellepanel. Her træder solcellen i stedet for både el-net og styring: Solcellen giver jo kun strøm, når solen rent faktisk skinner. Denne form for styring er dog ikke så præcis som den, der opnås med en styring, der nøjagtigt måler solfangerens temperatur. Til gengæld bortfalder udgiften til pumpens el-forbrug helt. 
En jævnstrømspumpe og et solcellepanel vil i de fleste tilfælde være dyrere end en alm. 230V-pumpe og en styring. Og man har ikke alle de avancerede styringsmuligheder, der ligger i en moderne solvarmestyring. Det er sikkert grunden til, at sidstnævnte anvendes i de fleste solvarmeanlæg. Og derfor retter artiklerne her på sitet sig hovedsageligt mod disse.
 

Brugsvands-cirkulation

Er der langt fra fyrrummet og ud til fjerneste tappested, skal man vente længe på det varme vand. Det er både irriterende og spild af vand. Problemet kan afhjælpes ved at etablere cirkulation på det varme vand. Det kræver dels en særlig brugsvands-cirkulationspumpe, dels et ekstra vandrør, der går fra det fjerneste tappested og tilbage til varmtvandsbeholderen (eller varmtvandsstationen). Det særlige ved pumpen er, at den (på grund af det ilt-rige, aggressive brugsvand) skal være lavet af bronze eller et andet ædelt metal, i modsætning til de almindelige varmecirkulationspumper, der kun cirkulerer iltfrit varmeanlægsvand og derfor er lavet af støbejern. Læs mere om brugsvands-cirkulation.
Relaterede produkter
Relaterede artikler
Efterlad en kommentar
Efterlad et svar
Venligst login for at skrive en kommentar.

Menu

Menu